16 Şubat 2012 Perşembe

Hayırdır Sporx?

Aslında 2-3 gün öncesinin konusuydu bu yazı ancak malumunuz; davamız var. Silivri telaşı, Başkan'ın açıklamaları derken bugüne kaldı. Konu yine medya, yine medyanın kamuoyunu aleyhte yönlendirmesine bir eleştiri, ya da tepki. Tanımlamak size kalmış. Ancak bu sefer "yandaş medya" veya "bir kısım medya" şeklinde birkaç basın kuruluşu yerine tek bir platform üzerinden gideceğim; Sporx'in.

Evet, özellikle yorum sisteminden oldukça şikayetçi olsam da sürekli kullandığım bir platform aslında. Yazdıklarımın, fikirlerimin birilerine ulaşabilmesi de halen kullanıyor olmamda etkili. Ve hepimiz kızıyoruz zaman zaman haber içeriklerine, tık sayısını arttırabilmek için kullanılan küçük başlık oyunlarına. Fakat geçen hafta 2 örnek vardı ki; sanırım daha önce Fenerbahçe de dahil hiçbir takım için bu derece yanlış yerden bakılmamıştı olaya.

Bunlardan biri, Mehmet Ali Aydınlar'ın 32. Gün programında söyledikleri üzerine atılmış olan "Fenerbahçe'yi Düşüren Başkan Olarak Anılmam" şeklindeki başlıktı. Konuşmayı incelediğimizde görüyoruz ki evet, böyle bir ifade gerçekten kullanılmış. Söz konusu paragrafa baktığımızda ise ifadenin tümünü görüyoruz.



"Fenerbahçe'nin müzesindeki en büyük kupayı ben getirdim. Fenerbahçe'yi düşüren başkan olarak anılmam."

Fenerbahçe Acıbadem'in kazandığı Dünya Şampiyonluğuna vurgu yapıyor Mehmet Ali Aydınlar. Okuduğunu anlamayanlar için biraz daha açalım. Diyor ki; "Ben, Fenerbahçe'yi düşüren değil, O'na en büyük kupasını kazandıran adam olarak anılırım. Kazandırdığım başarıya odaklanır herkes."

Anlama konusunda herhangi bir şekilde sıkıntı çekmeyen birinin o 2 cümleden çıkaracağı sonuç, budur. Basit bir neden&sonuç ilişkisi bir nevî. Ve bu kadar basit bir ilişkiyi kurmaktan yoksun birinin Sporx'te, hele ki önemi bu derece haberlere atılacak başlık konusunda yetkili pozisyonda çalıştığını düşünmek saçma olur. Yani ortada herhangi bir yanlış anlama yok, "kasıt" desem ağır olmaz.

Aslında bunu en basitinden "tık sayısı" artmasına yönelik bir hamle olarak değerlendirebilirdik. Ancak bu amacı taşıyan haberlerin çoğunun altında okurların başlığa, bu tip kelime oyunlarına olan tepkisini okuruz. Ve bu haberde tepki kelime oyununa değil, Fenerbahçe'ye. Çoğu kişi yazının bırakın tamamını, sadece o paragrafını dahi okumadan "Aydınlar Fenerbahçe'yi düşürmedi" çizgisinde birleşti. Akil düşünebilen her insan 400 sayfalık iddianameyi ve 70 klasör ek delili aralık ayı sonlarında teslim alan bir federasyonun; tüm bunları ayrıntılarıyla inceleyip savunma almadan hiçbir takımı düşüremeyeceğini bilir. Fakat maalesef bunu dahi düşünebilmekten aciz onca insan varken, Sporx attığı bu başlıkla cehaleti körükledi, Fenerbahçe'yi bir kere daha "anti" kesimin önüne attı.



Her şeye rağmen bu başlığı bir hata olarak görebilirdim, görebilirdik. Ancak Rıdvan Dilmen'in 11 Şubat Cumartesi gecesi Mehmet Ali Aydınlar'a hitaben söyledikleri hakkında yapılan haber, öncekinin üzerine tuz biber ekmek bir yana, açık bir şekilde bel altı çalışmaktı.

Çünkü Rıdvan Dilmen o gece, Aykut Kocaman'a yapılan ahlaksız teklifi, ve Aykut Hoca'nın bu teklife verdiği red cevabını birebir tanıklığıyla anlattı. Fenerbahçe'nin hocası, federasyon başkanının yüzüne açık ve net olarak "Düşürün bizi" demişti, büyük olaydı.

Fakat Sporx ne yaptı? Aykut Hoca'nın tarihi cevabı veya Aydınlar'ın çirkin teklifi yerine teklifin nedenini ön plana çıkardı. Ahlaksız bir teklife karşı sergilenen asil duruş yerine; bir federasyon başkanının henüz savunması dahi alınmamış insanların suçluluğuna yönelik iddiasını manşete çekti. Ve maalesef manşetin altındaki açıklama kısmında konuya açıklık getirmedi.

"Yöneticileriniz Şike Yapmış" şeklindeki bir başlıkla açıktan açığa yorum katmasa da suçluluk yönünde algı yaratanlar, okuyanlara "vaay, yapmışlar demek ki" dedirtmeyi başaranlar; ne teklifin ahlaksızlığına, ne de bir federasyon başkanının savunması dahi alınmamış insanları suçlamasına herhangi bir yorum getirmediler.

Bu, yandaş basının izlediği yola sapmaktır. Bu, kamuoyunu Fenerbahçe aleyhine yönlendirmeye çalışmak ve bunu başarmaktır. Bu, yargısız infaz fikrinde olan bir yetkilinin fikirlerine destek olmak kadar; Aykut Kocaman'ın sergilediği duruşa karşı işlenen bir ayıptır. Mesele tüm kadroya mal edilemez; birebir tanımasam da Fenerbahçeli'liğini bildiklerimiz de var burada. Ancak bu başlıkları attıran her kimse, art niyetlidir. Özellikle ardı ardına gelen 2 önemli haberdeki 2 başlıkla aynı amaca ulaşılması nedeniyle söyleyebilirim ki; kasıt vardır.

Sürecin başından bu yana genellikle yorum katmadan bilgi veren Sporx'in, hele de duruşmaların başlangıcına, savunmanın konuşmasına sayılı gün kala yandaş medyanın amaçlarına yaptığı katkıyı görünce de sormadan edemiyor insan.

Hayırdır Sporx;

"Çorbada tuzumuz bulunsun" mu dedin?

Onur İNAL
#sanasozyinebaharlargelecek

https://twitter.com/#!/pikuee

4 yorum:

  1. çok güzle bir yazı,tespit.. tebrikler...
    dünkü antu nun ana sayfası gibi.

    http://c1202.hizliresim.com/u/h/2rck2.jpg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cidden ama; şimdi linke tıklayınca gördüm.. çok teşekkürler..

      Sil
  2. Oldum olası sevmedim zaten sporx'i, şark kurnazlığı peşindeler... Süreçten önce birçok spor portalini takip ediyordum, fakat süreç başladığından beri, sadece twitter hesabımdaki link ve twit'leri takip ediyorum, akıl sağlımı korumam açısından böylesi daha iyi...

    YanıtlaSil
  3. Sporx 3 Temmuz öncesinden severek takip ettiğim bir spor sitesiydi bana göre spor siteleri arasında en kalitelisiydi.Ama son zamanlardaki ceza sisteminde aksaklıklar yazar , yorumcu , editör üçlüsünün kalitesizliği siteyi bitirmeye başladı.Yazar ve yorumcuların çoğu ya empati yoksunu ya da anti , editörler 1 tık için kendilerini satarcasına uğraşıyorlar.Bu verdiğin 2 örneğin üstüne daha fazla eklenebilir.Üyeliklerinin silinmesi gerek insanımsılar var.Worthy , futbolizm , gs-bayern , ibutu , kocatopu bunların başında.Bu arkadaşlar arada bir Fenerbahçelilere şirin görünmek için yararlı bloglar yazıyorlar fakat onlar da %99 alıntı olduğu için samimiliklerini belli ediyorlar.Karakterleri suratına çarpılınca ben doğruları yazıyorum diye konuyu kapatmaya uğraşıyorlar.Yanlış hatırlamıyorsam futbolizmm denen şebek fazla baskı görünce hakaret etmeye başlıyor.Şikayet butonu zaten bir boka yaramıyor.Tartışma çıktıkça yekili arkadaşlar zevkten orgazm olma seviyesine geliyorlar artık.Yani özetle Sporx denen sitenin artık boku çıktı!

    YanıtlaSil