3 Eylül 2011 Cumartesi

Federasyon Asıl Şimdi Köşeye Sıkıştı

24 Ağustos Çarşamba akşamında bu yana yaşanan Şampiyonlar Ligi karmaşası malum. Aslında pek de karmaşık bir yanı kalmamıştı bugüne kadar. Fenerbahçe men edilmiş ve men edilen Fenerbahçe’nin yerine de Trabzonspor Şampiyonlar Ligi’ne dahil edilmişti.

Fenerbahçe cephesinden gelen “Trabzonspor da şikeyle yargılanıyor; başkanının yurtdışı yasağı var.” Şeklindeki itirazlar da olayın hemen ertesi gününde Sadri Şener’in yurt dışına çıkış yasağı apar topar kaldırılarak geçersiz kılındı. Yani Trabzonspor “Çekirdek Seyircileri” isimli yazımda bahsettiğim “tarafsız kamuoyu”nun gözünde bir kademe daha aklanmış oldu.

Tabi bu olay için akla gelen sorulara da Trabzonspor cephesinden “Avukatlar yasağa itirazı 3-4 gün önceden yapmıştı” şeklinde gelen yanıt kimleri tatmin etti bilemiyorum. Ancak Şampiyonlar Ligi kontenjanında yapılan değişiklik, ertesi gün yurtdışı yasağının kalkması, yasağın tarihinin eski oluşuna rağmen yasağa yapılan itirazın Şampiyonlar Ligi kurasından hemen önce yapılması filmlerde dahi eşine ender rastlanan müthiş bir tesadüfler zinciri.

Neyse, konuyu dağıtmadan yazı başlığında belirttiğimiz meseleye gelelim. Trabzonspor'un katılacağının netleşmesiyle karmaşa bitti demiştik; ancak Bursaspor, UEFA’ya Şampiyonlar Ligi’ne katılmak için başvuru yaptı. Gerekçesi de Trabzonspor yöneticilerinin de şike soruşturması kapsamında yargılanıyor olmasıydı. Neticede Fenerbahçe de; yöneticileri yargılandığı için men edilmişti.

Şimdi gelelim tabir yerindeyse zurnanın “zırt” dediği yere. UEFA; Şampiyonlar Ligi’ne Fenerbahçe’nin yerine Trabzonspor’u kağıt üzerinde kendisi almadığı, yani Karar Türkiye Futbol Federasyonu’na ait olduğu için Bursaspor’a “Kendi federasyonunuza başvurun.” yanıtını verdi. Ve Bursaspor da cuma günü haliyle bu konuda federasyona başvurusunu yaptı.



Bu yazı yayınlandığı esnada muhtemelen henüz karar çıkmamış olacak. Muhtemelen çoğumuzun tahmini benimkiyle aynıdır; ben de ortak tahminimizi dillendirmiş olayım burada.

Türkiye Futbol Federasyonu; hiçbir yöneticisi şike soruşturmasında yargılanmayan Bursaspor’un; başkanı şikeden yargılanmakta olan Trabzonspor’un yerine Şampiyonlar Ligi’ne katılma talebini reddedecek.

Fakat bu reddin gerekçesi ne olacak, acaba mantıklı bir gerekçe öne sürülebilecek mi, ya da bir şekilde Bursaspor’un talebi geri mi çektirilecek; bu soruların cevabını ciddi anlamda merak ediyorum.

Mevzu şike yapılması ya da yapılmaması değil; olayın siyasî boyutunun olup olmamasıdır. Hükümet – Trabzonspor ilişkisini defalarca yazdık, anlamayanlar için yine yazarız. Basında haliyle hak ettiği kadar ses getirmedi ancak Bursaspor’un mantıken haklı olarak bulunduğu bu talebin reddedilmesi durumunda işin siyasî boyutu biraz daha netleşecektir.

Velhasıl kelâm, Türkiye Futbol Federasyonu Bursaspor’un bu hamlesiyle ciddi anlamda köşeye sıkışmıştır. Pek umudum olmasa da basının talebe cevap geldikten sonra bu konuya gerekli ilgiyi göstermesi ve konunun kamuoyu vicdanında yeterli derecede değerlendirilmesini sağlaması dileğiyle;

Saygılarımla..

Onur İNAL

#sanasozyinebaharlargelecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder